Böcker
Metodböcker med HIKARI
Lugnt inre välmående
Ta del av deltagarnas berättelser och övningsbanken i projektets metodbok med 200 innehållsrika sidor med nya målgruppsanpassade övningar som kombinerar tekniker från hikari, mindfulness, yoga m.m
Du kan ladda ner den 200-sidiga metodboken kostnadsfritt här.
Projekt LIV Lugnt Inre Välmående
- för personer med hjärntrötthet, stroke och Parkinsons sjukdom genomfördes under åren 2017-2020.
Projekt LIV har utvecklat, spridit och tillämpat en ny målgruppsanpassad och deltagarstyrd träningsform, som kombinerar metoder och tekniker från hikari, mindfulness, yoga mm, ursprungligen för personer med hjärntrötthet, med stroke och Parkinsons sjukdom. Projektet har bidragit till att livskvalitet, välmående och deltagande ökat samtidigt som utanförskap och social isolering minskat i målgruppen - inte bara till nämnda målgrupper utan till seniorer överlag.
I projektet deltog över 400 personer med stroke och Parkinsons
sjukdom i Sverige.
Projektets fortlevnad fortsätter med stor spridning med aktivitetsgrupper i Skåne, Gotland, Stockholm och med digitala pass i hela Sverige.
Riksorganisationen Hikari är huvudpartner i projekt LIV samt i fortlevnadsprojekten Mera LIV och Leva Livet. KFUM Distrikt Syd är projektägare.
Projektet LIV genomfördes med stöd av Allmänna Arvsfonden. För utförlig information, aktiviteter, schema mm se www.meraliv.nu och Facebook Projekt LIV samt Instagram meraliv3
Unga i Rörelse
Projekt UIR - Unga i rörelse genomfördes 2020-2023 och vänder sig till barn och unga med och risk för övervikt samt till ledare och andra som arbetar med målgruppen. Projektet UIR genomfördes med stöd av Allmänna Arvsfonden. Du kan ladda ner den 150-sidiga metodboken kostnadsfritt här.
Projektet har använt tre övergripande metoder: KAB (Kunskap Attityd Beteende), delar av s.k. nudging med särskilt fokus på positiv förstärkning och motivation, samt Hikari med särskilt fokus på inre trygghet och upplevd gemenskap i deltagargruppernas arbete dels med utveckling av nya metoder och program, dels en ny mötesplats, båda med fokus på barns och ungas goda kostmönster, vardagsrörelser samt motiverande insatser och stöd.
I boken intervjuas flera projektdeltagare samt ledare. Här beskrivs också projektets övningar som kan användas hemma, i träningsfaciliteter eller i vardagssituationer, enskilt som i grupp.
Riksorganisationen Hikari är huvudpartner i projekt UIR samt i fortlevnadsprojekten Unga i Rörelse där KFUM Malmö är projektägare.
Tryggare Vardag
Varje moment räknas – skydda dig mot fallolyckor.
Varje år skadas över 100 000 personer och mer än 2 000 liv går förlorade till följd av fallolyckor bland äldre. I boken "Tryggare vardag" får du tillgång till beprövade metoder och kunskap som är livsviktig för seniorer, personer med Parkinsons sjukdom och andra med ökad fallrisk.
Du kan ladda ner den 400-sidiga metodboken kostnadsfritt här.
Baserad på ett framgångsrikt metodutvecklingsprojekt som pågått från 2021 till 2024 förmedlar denna bok hopp och praktiska lösningar. Genom träningsprogrammen Tryggare vardag™ och Trygga fall™, som inkluderar ett utbud av fallpreventiva övningar och tekniker för att klara ett fall, får du verktygen att navigera vardagen med ökad säkerhet och självförtroende. Denna omfattande guide är utvecklad av över 300 projektdeltagare tillsammans med en expertgrupp bestående av läkare, arbetsterapeuter, kampsportexperter, Hikari instruktörer och andra specialister.
Boken presenterar övningar som kan anpassas efter individuella behov och utföras var som helst – hemma, på gymmet, eller på arbetsplatsen. Fördjupa dig i inspirerande berättelser från projektets ledare och dra nytta av erfarenheterna från människor som har tagit del av och levt med dessa metoder. Upptäck hur programmen kan minska kostnaderna för sjukvårdssystemet samtidigt som de dramatiskt kan förbättra livskvaliteten.
Sprid kunskapen, dela säkerheten – Läs och låt andra läsa "Tryggare vardag". Din insats kan rädda liv.
Projektet Tryggare Vardag genomfördes med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Riksorganisationen Hikari är huvudpartner i projekt Tryggare Vardag samt i fortlevnadsprojektet Tryggare Vardag. KFUM Ystad ör projektägare.