Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

HIKARI Center

HIKARI Center

 

Förstudie

Riksorganisationen Hikari har tillsammans med brett partnerskap och stort ideellt engagemang från eldsjälar under flera år genomfört ett omfattande förarbete med formella och informella studiebesök, med deltagande observation och annan metodik, kunskapsinhämtning, med mera hos olika verksamheter, organisationer, föreningar, grupper, företag, individer med flera lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Metoder, program, verksamheter, projekt och aktiviteter liksom lokaler, faciliteter, information/kommunikation, målgrupper med mera har följts, studerats, analyserats, diskuterats, med mera för att i föreliggande plan och ansökan få form och fungera utifrån Riksorganisationen Hikaris egna stadgar, resurser, ambitioner, förutsättningar och möjligheter liksom upparbetade och vunna resultat av föreningens genomförda och pågående projekt, olika samarbeten, samarbetspartners intressen och premisser samt finansieringsmöjligheter och utvecklingsområden för framtiden.

Redan vid tiden för föreningens grundande formulerades en vision kring att etablera och driva flera HIKARI CENTER, nationellt och internationellt, i egna och andras lokaler, där föreningens och samarbetspartners olika verksamheter samlas under ett tak för att verka, stärkas och utvecklas.

Vägen fram till förverkligandet av denna vision har varit lång, inneburit mycket lärande, tänkande och planerande. Förverkligande har också försenats på grund av den globala Covid-19-pandemin perioden, som drabbat föreningens aktiva med svår covid-sjukdom samt påverkat och begränsat verksamheterna bland annat med anledning av myndigheters restriktioner och regler.

Trots detta har föreningen, i en kollektiv insats, kunnat formulera en plan och ansökan för förverkligandet av det första HIKARI CENTER.

HIKARI Center ska integrera såväl fysiska på plats-aktiviteter som digitala och mix-kombinationsaktiviteter (fysisk-digitala) med hjälp av digitala rum, it- och virtuella lösningar, med mera. Vidare ska här finnas arbetslokaler, lokaler för träning, övningar, möten, vila, workshops, kunskap, med mera. Utgångspunkter för verksamheterna är flera: den nationella folkhälsopolitiken, barnkonventionen och de globala målen. Centrala perspektiv i detta utvecklingsarbete är därför inkludering, tillgänglighet, antidiskriminering, genus, hbtqia och intersektionalitet.

Målgrupper för verksamheterna är barn och unga med och utan funktionsnedsättning; barn, unga och vuxna personer i kontext av social utsatthet: personer med stroke, Parkinsons sjukdom, hjärntrötthet, kognitiv svikt, m fl; unga personer med hbtqia-identitet; barn, unga och vuxna personer med risk för övervikt; ensamkommande barn och unga; samt andra för verksamheten relevanta målgrupper.

Riksorganisationen Hikari vill med HIKARI CENTER medverka till att förverkliga Mål 3 i De globala målen som säger att: ”God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och Mål 3 inkluderar alla dimensioner och människor i alla åldrar”. Vidare bidrar projektet till måluppfyllelse av den nationella Folkhälsopolitiken som har som mål att ”åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att skapa, stötta och stärka en god start i livet och jämlika uppväxtvillkor, så att alla barn får grundläggande förutsättningar att utifrån sina villkor utveckla kognitiva, emotionella, sociala och fysiska förmågor”... ”Hälsosamma levnadsvanor främjar en god hälsa. För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att stärka människors handlingsutrymme och möjligheter till hälsosamma levnadsvanor och så långt som möjligt ta hänsyn till hur olika sociala grupper påverkas. För att bidra till en god och jämlik hälsa behöver insatser inom området levnadsvanor vara både främjande och förebyggande.”…” För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att främja alla individers möjligheter till kontroll, inflytande och delaktighet i samhället och i det dagliga livet.” Projektet berör också Mål 5 Jämställdhet och Mål 10 Minskad ojämlikhet.

Enligt Hikari och med grund i forskning så är inget levande separerat från varandra. Människor, djur, naturen, organisationer, grupper etc hänger samman. Den långsiktiga planen är att till 2030 ha cirka 10 center i Sverige och internationellt.

Vill du veta mer eller hjälpa till med förverkligandet av HIKARI Center, vänligen kontakta team@joinhikari.com Skriv i ämnesraden “HIKARI Center”.