ROLIGT
Väkommen till vårt ROLIGT projekt som bedrivs åren 2024-2026. ROLIGT - Rörelse Och Lek I Gemensam Trygghet – ett projekt för barn och unga med funktionsnedsättning”. ROLIGT-projektet ska bedriva kostnadsfri verksamhet varje vecka i Malmö med omnejd. Projektet tar också sin utgångspunkt i Agenda 2030s Globala mål, främst Mål 3 God hälsa och välbefinnande, och funktionshinderspolitikens mål om en aktiv fritid för barn och unga med funktionsnedsättning.
Syfte och målgrupp
Syftet med Rörelse Och Lek I Gemensam Trygghet - projektet är att ge barn och unga, t o m 18 års ålder, med olika funktionsnedsättningar tillgång till trygg och stabil social gemenskap genom utvecklande aktiviteter i grupp, relationsskapande mötesplatser och roliga, stimulerande och lekfulla arrangemang.
Projektets målgrupp är årligen cirka 150 barn och unga med olika funktionsnedsättningar i Malmö med omnejd. Det är barn och unga med rörelsehinder, utvecklingsstörning, ADHD, autism m fl funktionsnedsättningar.
Metoder och genomförande
ROLIGT-projektet utgår från forskning kring att delaktighet, i motsats till utanförskap, är något som generellt främjar hälsa och välmående. Sambandet mellan upplevd delaktighet, hälsa, välmående och lärande är väl etablerat. Goda och konkreta förutsättningar för delaktighet gör det möjligt för individen att vara aktiva i gemenskap med andra. Deltagare från målgruppen och partners finns med i alla aktiviteter, och innehållet i verksamheten bygger på deltagarnas behov, önskemål, förmåga och förslag.
Trygghetsgrupper erbjuder roliga och utvecklande aktiviteter med fokus på rörelse, baserade på deltagarnas egna intressen och förslag. Skratt och rörelse påverkar kropp och sinne positivt, förbättrar immunförsvaret och minskar stress. Grupperna inkluderar mental och fysisk träning med fokus på välmåendeövningar. Sociala gemensamma-aktiviteter anordnas, t.ex. museumbesök och lekland. Två övernattningsläger arrangeras för att stärka gemenskapen. Nätverksträffar hålls för att öka vuxnas medvetenhet om välmående och hälsa.
Intresseanmälningar för deltagande samt för ledare som vill arbeta i projektet, kontakta team@joinhikari.com. Skriv “ROLIGT” i ämnesrubriken.