Projekt
Aktuella samarbetsprojekt
I Riksorganisationen Hikaris verksamheter och projekt står alltid deltagarnas behov i fokus. Vi samtalar direkt med målgruppen om vad de vill göra och utveckla. Vad älskar de att göra? Vad vill de träna? Vilka behov har de? Hur kan rådande förhållanden anpassas till och efter dem? Utifrån frågeställningar som dessa så utvecklas våra egna och samarbetspartners olika projekt och verksamheter inom HIKARI nätverket. Nedan följer ett urval och en kort presentation av Riksorganisationen Hikaris samarbetspartners aktuella projektverksamheter. Läs gärna mer under fliken ROLIGT för vårt egna aktuella projekt för barn och unga med funktionsvariationer.
Tryggare Vardag
Fallolyckor är i särklass den vanligaste skadeorsaken till att man blir inlagd på sjukhus.
Ingen ska behöva dö eller skadas allvarligt till följd av fallolyckor.
Baserat på ett framgångsrikt och mångårigt metodutvecklingsprojekt förmedlar programmet beprövade och praktiska lösningar. Upptäck hur programmet kan minska kostnaderna för sjukvårdssystemet samtidigt som de dramatiskt kan förbättra livskvaliteten.
Programmet fokuserar på unika falltekniker som minskar skaderisker och räddar liv. I takt med att samhället har sökt efter lösningar på den 10e vanligaste dödsorsaken – fallolyckor – som kostar 17 miljarder kronor årligen, erbjuder vi nu direkta och praktiska lösningar på denna allvarliga problematik.
Sedan starten 2021 har över 300 deltagare från hela Sverige medverkat aktivt i programmet med grupper från Ystad till Stockholm.
Inom Tryggare Vardag upplever du hög trygghet, en varm familjekänsla och ett starkt socialt sammanhang. Det är helt kostnadsfritt att delta och vara en del av gemenskapen, där vi tillsammans arbetar för att skapa en tryggare och mer balanserad vardag. Vi ser fram emot att välkomna dig till någon av våra grupper! Läs gärna mer på www.tryggarevardag.com. För mer info eller kontakt mejla team@joinhikari.com eller info@tryggarevardag.com
Projekt Tryggare Vardag genomfördes med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Ladda gärna ner den kostnadsfria metodboken Tryggare Vardag som presenterar Tryggare Vardag, Trygga Fall och HIKARI här.
Lugnt inre Välmående
Projekt LIV Lugnt Inre Välmående
- för personer med hjärntrötthet, stroke och Parkinsons sjukdom.
Riksorganisationen Hikari medverkade under åren 2017-2020 med expertkunnande, metoder och aktiviteter i KFUM Syds Projekt LIV - Lugnt Inre Välmående.
Projekt LIV har utvecklat, spridit och tillämpat en ny målgruppsanpassad och deltagarstyrd träningsform, som kombinerar metoder och tekniker från mindfulness, yoga, hikari mm, för personer med hjärntrötthet, med stroke och Parkinsons sjukdom. Projektet har bidragit till att livskvalitet, välmående och deltagande ökat samtidigt som utanförskap och social isolering minskat i målgruppen.
I projektet deltog över 400 personer med stroke och Parkinsons
sjukdom i Sverige.
Projektet fortsätter numera som Mera LIV och Leva Livet med LIV grupper på olika orter i Sverige samt digitala grupper. Riksorganisationen Hikari är huvudpartner i Mera LIV.
Läs gärna mer i metodboken genom att kostnadsfritt ladda ner boken här!
Projekt LIV genomfördes med stöd av Allmänna Arvsfonden. För utförlig information, aktiviteter, schema mm se www.meraliv.nu och Facebook Projekt Mera LIV samt Instagram meraliv3
Välmående i Vardagen
KFUM Distrikt Syd i samarbete med Riksorganisationen m.fl. genomför projektet Välmående i Vardagen. Tillsammans med barn och unga ska projektet testa och utveckla kunskaper i andningsbaserad välmåendeträning. Syftet är att ny kunskap och nya verktyg ska bidra till en bättre hälsa och ett ökat välmående för målgruppen. Aktiviteterna sker i samband med att barn och unga deltar i fritidsaktiviteter inom idrott eller kultur. Målgruppen får ett större medvetande om sin andning och hur den kan påverka välmående och prestation.
Inom ramen för projektet ska ungdomar utbildas till ledare för att de ska kunna leda övningar med andra barn och unga. De metoder som utvecklas dokumenteras som metodmaterial med text, bild och film som sedan samlas på en digital plattform. Efter projektet kan materialet användas av andra föreningar i studiecirklar eller vid träningsaktiviteter.
För mer info eller kontakt mejla team@joinhikari.com eller vivardagen@gmail.com
Projektet är finansierat med medel från Allmänna Arvsfonden.